High Museum of Art  ——  Study and Scientific Library – Hradec Králové  ——  The Roof of the St. Pius Church  ——  Museum aan de Strom  ——  Interior of an outdoor store Český Ráj  
The Slavia Exposition  ——  Sport and Relaxation Centre  ——  Technorama of Emil Škoda  ——  Glass and Bijouterie Museum  ——  Fojtka family estate  
House by the third hole  ——  Letenské sady  ——  Horní Počernice II  ——  Náplavní 2/1772  ——  The Info-system of the Park at Letná  
Family house in Semčice  ——  Nebušice family house  ——  The Barandov interior  ——  A pension in Borová Lada  ——  Loft conversion in Terronská  
Arabská Highschool  

Loft conversion in Terronská

Motto: „The flatness of today’s standard construction is strengthened by a weakened sense of materiality. Natural materials – stone, brick, wood – allow our vision to penetrate their surfaces and enable us to become convinced of the veracity of the matter”. (Pallasmaa, 2005)

The architectural interior design of the small loft apartment strives not only to accomplish the investor’s and author’s functional requirements, but also to reach a spatial experience perceivable with all our senses by means of material, colors, and shape combinations.

The loft conversion is located in the Bubeneč Prague district in a corner apartment house built in the thirties. The basic disposition concept reacts to the configuration of the surrounding urban environment. The “social” quarters utilize a view of the Stromovka park and a ZOO in Troja, the bedroom part is placed in front of a high-grown lime-tree. The tree obstructs a view from the opposite buildings and helps cool the interior in the summer.

The concept arises from two contradictory requirements; an effort towards the most effective usage of limited floor space, and at the same time, the creation of a clear, generous space. The loft apartment is therefore conceived as a duplex apartment; the kitchen - living room is two-storey and offers a view into the roof construction. The quiescent part of the disposition (bedroom, bathroom and toilette) is spanned with an open gallery containing a study. If need should arise the study can be used as a guest-room. In the future, the gallery will function as the parents’ bedroom and the present bedroom will be changed into a children’s room. The gallery is accessed via staircase and a steel footbridge, creating an intimate “promenade architecturale“, thus enabling perception of the elevated living-room space and the gallery space from different prospective.

The goal of the design was to create a clean interior without decorative overkills. Every centimeter of space is used as storage space. The interior material solution creates a dialogue between rough surface of the original brick chimney walls and the clean contours of plasterboard constructions. Mass of the sanitary space is clearly distinguished by gray plaster inviting to be touched.

author:Dalibor Hlaváček
cooperation:Lukáš Vrba
photography:Dalibor Hlaváček
visualizations:Dalibor Hlaváček